Se till att huset är fyllt med brandtätningsmassa

Alla hus, lägenheter eller villor som byggs bör och ska ha brandtätningsmassa i väggarna. Detta för att se till så att eld inte sprider sig mellan två eldceller. Eldceller kan exempelvis vara två lägenheter som ligger vägg i vägg med varandra. Brandtätningsmassa används också för att förhindra att rör och kablar tar skada av elden.

En byggnad som således inte har blivit tätad med brandtätningsmassa har stor risk att helt brinna ner. Om ni minns vad som hände i London för lite över ett och ett halvt år sedan, där ett 22-våningshus började brinna och 71 människor miste livet. Att branden kunde sprida sig så snabbt och okontrollerat (redan efter sex minuter var härjade branden vilt) var för att brandsäkerheten i byggnaden var dålig. Troligtvis saknades det brandtätningsmassa som kunde stoppa branden när den klättrade sig upp våning för våning. Hade det funnits något sådant hade branden inte kunnat bli så okontrollerad på så kort tid. Utöver liv förlorade så blev branden en dyr affär för försäkringsbolaget som hade försäkrat byggnaden. Enligt tidningen The Times kan slutsumman närma sig en miljard pund.

Det är med andra ord viktigt att se till så att säkerheten i fastigheten är uppdaterad, så att den verkligen klarar av olika sorters olyckor. Det måste framförallt finnas en nödutgångsplan för byggnaden. För att ge exempel från 22-våningshuset som brann – Många hyresgäster var oroliga över att nödutgångarna var svåråtkomliga på grund av massa skräp i vägen. Att inte ställa saker framför nödutgångarna borde vara självklart, men det borde ändå stå nedskrivet i planen. Bor man i ett långhus eller i ett höghus bör det finnas fler än en nödutgång, en på varje våning för höghus och en i varje uppgång i långhus. Nödutgångarna kan till exempel leda till en brandstege eller brandtrappa. I hus och villa kan en extra ytterdörr på baksidan fungera som nödutgång.